Natgate projekt

"Kisvasutak, mint egyedülálló kapuk a természetben és a kulturális örökségünkben."


A projektpartner: a Kassai Gyermekvasút

A projekt időtartama: 2021 január 01 - 2022 április 30

A projekt összköltségvetése: 409.590.-EURO

Nagybörzsöny része: 204.470.00 EUR

Nagybörzsöny ERFA támogatása: 173.799.50 EUR


A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül jön létre és mindkét projektpartner legfőbb célkitűzése a befogadóképességük növelése a következő turista-szezontól. Kassán ez konkrétan pályafelújítás, két nyári vagon beszerzése és a legértékesebb "Katka" nevű 137 éves gőzmozdony teljes rekonstrukcióját foglalja magában.

Nagy általánosságban elmondható, hogy míg a XX.sz. 90-es éveiben a megszűnés határán voltak e kisvasutak, ma az együttműködésnek köszönhetően megmaradtak és virágzásnak indultak. A negyedmilliós Kassa melletti Gyermekvasútnak évi 50 000, míg a majd 700 főt számláló Nagybörzsönyben az Erdei Vasútnak évi 30 000 látogatója van. A közös munka érdemben a tapasztalatcsere a műszaki megoldások területén, valamint az információáramlás a mindennapi szervezésben segíti a haladásban a projektpartnereket, akik a Kisvasutak "nagy családjának" oszlopos tagjai.


Legfőbb célkitűzéseink:

Vásártéri Szabadtéri Színház

Nagybörzsöny szívében, a templomkert tőszomszédságában, a régi Vásártéren a színpad kibővítése, korszerűsítése, villanyosítása és egy vadonatúj nézőtér megépítésére került sor.


Szent István Templom díszkivilágítása

Nagybörzsönyben négy templom található. Az Árpád kori Szent István Templom abban a kiemelt helyzetben van, hogy az idelátogató ezt a templomot pillantja meg elsőként. Így a szemlélőt egy különleges műemléki látványosság fogadja a Nyugati Kapunál.


Reklám arculati elemek elhelyezése a község egyetlen közúti bejáratánál

Nagybörzsöny, amint az köztudott, zsákfalu. Az itt élő embereket büszkeséggel tölti el az a különlegesség, hogy Nagybörzsönynek van egy úgynevezett "Keleti - " és egy "Nyugati Kapuja". A település egyetlen közúti bejáratát hívják Nyugati Kapunak és a másik végén található a Keleti Kapu, ahol a Nagybörzsönyi Erdei Vasút üzemel, melynek köszönhetően a látogató akár Szobig is eljuthat.


A Nagybörzsönyi Erdei Vasút "Kassa" mozdony generáljavítása és egy korhű vagon újraépítése a Nagybörzsönyi projekt-résznek a legkiterjedtebb befektetése. Specifikus és egyedi műszaki megoldásokat és kivitelezést igényelt. A C50-es mozdony a felújítás előtt is közlekedett. A BAK kocsi évek óta nem volt használatban, állapota nagyon leromlott, ezért csakis korabeli fényképek alapján volt megvalósítható  a helyreállítása.


A felújított mozdony és BAK kocsi a kisvasút napján.

Nagybörzsöny, 2022.10.01.