Natgate projekt

"Kisvasutak mint egyedülálló kapuk a természetben és a kulturális örökségünkhöz"
A projektpartner: a Kassai Gyermekvasút
A projekt időtartama: 2021 január 01 - 2022 április 30
A projekt összköltségvetése: 409.590.-EURO
Nagybörzsöny része: 204.470.00 EUR
Nagybörzsöny ERFA támogatása: 173.799.50 EUR
E projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül jön létre és mindkét projektpartner legfőbb célkitűzése a befogadóképességük növelése a következő turista-szezontól. Kassán ez konkrétan pályafelújítás, két nyári vagon beszerzése és a legértékesebb "Katka" nevű 137 éves gőzmozdony teljes rekonstrukcióját foglalja.
Nagy általánosságban elmondható, hogy míg a XX.sz. 90-es éveiben a megszűnés határán voltak e kisvasutak, ma az együttműködésnek köszönhetően megmaradtak és virágzásnak indultak. A negyedmilliós Kassa melletti Gyermekvasútnak évi 50 000, míg a majd 700 főt számláló Nagybörzsönyben az Erdei Vasút évi 30 000 látogatóval büszkélkedhet. A közös munka érdemben a tapasztalatcsere a műszaki megoldások területén, valamint az információáramlás a mindennapi szervezésben segíti a haladásban a projektpartnereket, akik a KisVasutak "nagy-családja" jelentős tagjai.
Legfőbb célkitűzéseinkVásártéri Szabadtéri Színház
Nagybörzsöny szívében, a templomkert tőszomszédságában, a régi Vásártéren a színpad kibővítése, korszerűsítése, villanyosítása és egy vadonatúj nézőtér megépítésére kerül sor.
Szent István Templom díszkivilágítása
Nagybörzsönyben négy templom található. Az Árpád kori Szent István Templom abban a kiemelt helyzetben van, hogy az idelátogató, ezt a templomot pillantja meg elsőként. Így a szemlélőt egy különleges műemléki látványosság fogja fogadni a Nyugati Kapunál.
Reklám arculati elemek elhelyezése a község egyetlen közúti bejáratánál
Nagybörzsöny -amint az köztudott- zsákfalu. Az itt élő embereket büszkeséggel tölti el az a különlegesség, hogy Nagybörzsönynek van egy úgynevezett "Keleti - " és egy "Nyugati Kapuja". A település egyetlen közúti bejáratát hívják Nyugati Kapunak és a másik végén található a Keleti Kapu, ahol a Nagybörzsönyi Erdei Vasút üzemel, melynek köszönhetően a látogató akár Szobig is eljuthat.
A Nagybörzsönyi Erdei Vasút "Kassa" - mozdony generáljavítása és egy korhű vagon újraépítése lesz a Nagybörzsönyi projekt-résznek a legkiterjedtebb befektetése. Specifikus és egyedi műszaki megoldásokat és kivitelezést igényel. A C50-es mozdony jelen pillanatban is "fut a síneken". A BAK kocsi évek óta nincs használatban, ezért csakis korabeli fényképek alapján valósítható meg a helyreállítása.